VR – De wereld gezien door andere ogen

In een wereld waar technologie en menselijkheid elkaar versterken, ontstaan soms hele mooie dingen. In deze blog vertellen we hoe een unieke samenwerking tussen Stichting ‘Ik ben Wil‘, Dokwurk, en Klik en Beleef, heeft geleid tot de creatie van een Virtual Reality (VR) beleving van een persoon met Alzheimer. Deze ervaring verandert het begrip voor mensen met Alzheimer voorgoed.

In deze blog
1) Hoe het begon
2) Het creatieve proces
3) Het resultaat
4) De technologie achter de magie
5) De impact van Virtual Reality
6) Stichting Ik ben Wil
7) De kracht van (lokale) samenwerking
8) Ervaar het zelf

Hoe de VR reis begon
Het avontuur begon met een simpele vraag van Titus Vogt van Stichting Ik ben Wil: ‘Kunnen we de wereld laten zien door de ogen van iemand met Alzheimer met de inzet van Virtual Reality?’ Of anders gezegd, kun je door het opzetten van een VR-bril iemand het gevoel geven dat hij of zij Alzheimer heeft? Stichting Ik ben Wil heeft eerder, samen met andere partijen enkele pogingen gewaagd. Helaas zonder succes.
Onze eerste gedachte? Natuurlijk kunnen wij dit! Oh en lukt dit ook voor datum x (4 weekjes)? Uiteraard! Dit gezegd hebbende, zijn wij, samen met Dokwurk, een sociaal ontwikkelbedrijf uit Dokkum, deze uitdaging aangegaan.

Het creatieve VR proces
De eerste stapjes waren brainstormsessies waarbij geen enkel idee te gek was. Deze sessies waren magisch, niet alleen vanwege alle verschillende, soms gekke ideeën, maar ook door de gezamenlijke visie die ons naar het mooie resultaat heeft geleid. Van idee tot uitvoering, het script kwam tot leven. Tijdens de productie vonden we onszelf vaak lachend en improviserend terug in de meest onverwachte situaties – zoals die keer dat we zelf moesten acteren, met een groot pak wc papier notabene-

Het resultaat
Het eindresultaat van dit avontuur is een unieke en indrukwekkende VR-beleving. Zodra je de Pico 4 VR-bril opzet, bevind je je vanaf het allereerste moment in de schoenen van iemand met Alzheimer. Je stapt in het leven van een persoon die naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen, een alledaagse taak die plotseling een hele grote uitdagingen wordt. Je wordt geconfronteerd met bekende gezichten die je niet meer herkent, starende blikken van voorbijgangers en de alledaagse handeling van het intypen van een pincode, wat een onverwachts obstakel wordt.
Deze VR-ervaring geeft een erg goede indruk van de dagelijkse realiteit van iemand die leeft met Alzheimer, waardoor er meer begrip ontstaat voor de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden. Het is niet slechts een stukje techniek, maar een ervaring die zorgt voor begrip van iemand met Alzheimer.

De technologie achter de magie
De sleutel tot deze beleving was 3DVista, een softwareprogramma waarmee we krachtige elementen konden toevoegen aan de video. Na veel experimenteren bleken de mogelijkheden eindeloos: van oplichtende tegels tot woorden die op de grond verschijnen. Voor het bekijken van de beleving gebruiken we de Pico 4 VR-bril. Hiermee konden we ons script tot leven wekken en gebruikers echt in de wereld van iemand met Alzheimer plaatsen.

De impact van Virtual Reality (VR)
Deze VR-beleving is meer dan alleen een technologisch hoogstandje. Het zorgt voor empathie en begrip bij alles en iedereen die te maken heeft met de vreselijke ziekte Alzheimer. Het stelt mensen in staat de wereld te zien door de ogen van iemand die vecht tegen Alzheimer – een perspectief dat anders onbereikbaar is.
De reacties hierop zijn overweldigend! Mensen werden niet alleen geraakt door de ervaring maar kregen ook nieuw inzicht in deze aandoening. Deze VR-beleving laat zien hoe technologie ons kan verenigen, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.

Stichting Ik ben Wil
De aanjager van dit alles, maar wat voor stichting is dit eigenlijk? Stichting Ik ben Wil is voortgekomen uit de gelijknamige campagne die in 2020 werd gevoerd om aandacht te vragen voor Alzheimer. Het gezicht van de campagne was Wil Vogt, die zelf Alzheimer had. De levensles die ze ons naliet – ‘Leef je leven’ – draagt deze stichting iedere dag uit. Het doel van de Stichting is aandacht genereren voor Alzheimer, en het creëren van faciliteiten, voorzieningen, en ontspanningsmogelijkheden voor betrokkenen.

De kracht van (lokale) samenwerking
Alleen door deze unieke en intensieve samenwerking hebben we deze unieke VR-beleving kunnen realiseren. Ook de samenwerking met stichting Ik ben Wil en Dokwurk was uitermate vruchtbaar. Van het regelen van acteurs, het meedenken met het script en het vinden van een locatie.
Dit laat zien dat door deze unieke en lokale samenwerking er heel snel, maar vooral hele mooie resultaten gehaald kunnen worden. Ook nog een speciaal dankwoord aan Firda en Jumbo Dokkum voor het meewerken (acteurs) en het beschikbaar stellen van de filmlocatie.

Ervaar het zelf
We nodigen iedereen van harte uit om deze unieke VR-beleving zelf te ervaren. Hiervoor kun je terecht bij het Museum Dokkum, bij de wisselexpositie ‘Alzheimer draag je samen’.

Geïnspireerd geraakt? Steun dan vooral Stichting ‘Ik ben Wil‘ in hun missie. Samen kunnen we het verschil maken!