Persbericht
26 mei 2021

Dementievriendelijke Jumbo
Certificaat met dubbele lading voor Titus Vogt


DOKKUM - Een bijzonder moment woensdagochtend in Dokkum: ondernemer Titus Vogt ontving voor supermarkt Jumbo Dokkum het certificaat ‘dementievriendelijk’ uit handen van Alzheimer Friesland. Een certificaat met een dubbele lading voor Vogt, die niet alleen zijn organisatie dementievriendelijk inrichtte, maar ook met de stichting ‘Ik ben Wil’ inzet toont voor een dementievriendelijke samenleving. 

Jumbo Dokkum mag zich als een van de eerste organisaties in Fryslân vanaf heden dementievriendelijk noemen. “De organisatie heeft de kennis over het herkennen en omgaan met dementie vergroot en zet zich blijvend in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers”, staat in een verklaring van Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland. Vogt ontving het certificaat uit handen van voorzitter Sieta Miedema van Alzheimer Friesland. Naast het certificaat ontving Jumbo Dokkum de officiële sticker, die uiteraard een mooie plek krijgt bij de entree van de supermarkt.

Jumbo Dokkum geeft vorm aan de dementievriendelijke organisatie met trainingen over dementie en het omgaan daarmee, voor alle medewerkers. Daarmee is niet alleen hun kennis vergroot, maar wordt dementie ook sneller gesignaleerd bij bezoekers aan de supermarkt. “Door mensen te volgen in hun gedrag en gesprekken met ze te voeren komen we er vaak al snel achter of iemand ‘zomaar iets vergeten is’ of dat er meer aan de hand is. Soms is het net die ene vraag, of een blik in iemands ogen. Dat wij dat kunnen signaleren, zorgt ervoor dat er sneller passende ondersteuning geboden kan worden. Daarmee kunnen dementerende mensen langer blijven functioneren in de samenleving.”

Naast de dementievriendelijke organisatie zet Titus Vogt zich in voor aandacht voor Alzheimer met de stichting ‘Ik ben Wil’. Begin 2020 werd de ziekte geconstateerd bij Wil Vogt, moeder van Titus. Zij werd het gezicht van de lokale campagne ‘Ik ben Wil’; met gezichten en verhalen achter Alzheimer. Na het overlijden van Wil werd een gelijknamige stichting opgericht. ‘Expeditie Kilimanjaro’ is de nieuwste campagne van de stichting, waarbij Titus Vogt samen met sportmaat Jogchum van der Woude de Kilimanjaro in Afrika gaat beklimmen om geld in te zamelen rond nieuwe lokale goede doelen in het kader van Alzheimer. Titus: “Onze reis gaat ook na het overlijden van mijn moeder letterlijk door.”

Naast Expeditie Kilimanjaro wordt er gewerkt aan een boek, worden er lezingen gegeven en volgt er volgend jaar een minicongres over Alzheimer in Dokkum. “Met de dementievriendelijke supermarkt en de stichting Ik ben Wil werk ik samen met een heel team aan mensen om me heen aan aandacht voor Alzheimer en het doorbreken van het taboe daarop. We hebben al zoveel verhalen losgemaakt, en voor herkenning gezorgd. Dat is echt waar we het voor doen”, aldus Titus Vogt. Op de foto van links naar rechts: 

Sanne Minnema, secretaris stichting Ik ben Wil
Jelte Pasma en Wiebe van der Hoogt namens van Alzheimer Friesland
Sieta Miedema, voorzitter Alzheimer Friesland
Titus Vogt, ondernemer Jumbo Dokkum en bestuurslid stichting Ik ben Wil

Neem voor meer informatie contact op met:
Titus Vogt, Jumbo Dokkum, 0519-228060