Atze Lubach, gespreksleider
“Ik hoop iets van de boodschap over te kunnen brengen”

Toen Atze Lubach op jonge leeftijd al bestuurslid was bij DoDaDo kwam hij regelmatig bij Titus (sr.) en Wil over de vloer. Altijd stonden ze voor hem klaar met een warme maaltijd en met raad en daad. Op bestuurlijk vlak heeft hij veel van hen mogen leren. Het antwoord op de vraag om ook de tweede editie van het symposium over dementie van stichting Ik ben Wil te presenteren, was dan ook volmondig ‘ja’. “Uit respect voor Titus en Wil die altijd zoveel voor anderen deden, en de stichting die zo actief is, doe ik dit graag”.

Van nature is Atze een goede verteller, vragensteller en gespreksleider. Op woensdagavond 5 juli gaat hij in de Bonifatiuskapel in Dokkum in gesprek met Ilona, Arnold, Judith, Marja en Maria, die allemaal in hun werk of privésituatie te maken hebben met dementie. Ook praat Atze op het podium met Syb van der Ploeg, die niet alleen voor de muzikale omlijsting op de avond zorgt, maar ook van dichtbij meemaakte wat dementie met een mens doet. 

Net als Syb werd ook Atze geboren in Dokkum. Hoewel hij de stad heeft verlaten en het hele land doorreist als voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders, spreekt hij nog altijd het Dokkumers en komt hij als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand regelmatig terug voor trouwceremonies. “Ik heb van nature veel interesse in verhalen van mensen, en dat komt in al die rollen goed van pas. Ook op het symposium is het mijn rol de verhalen van ervaringsdeskundigen over te brengen op het publiek. Dementie is een heel gevoelig onderwerp. Het komt heel dichtbij, ook als je er niet direct mee te maken hebt. Ik ben 54, net als Judith die Alzheimer heeft. Het heeft me doen inzien dat wat je in je leven ook doet, valt of staat met goede gezondheid. Ik hoop iets van die boodschap op 5 juli over kunnen brengen, met de sprekers, de nodige luchtigheid, en de prachtige muziek van Syb erbij.”