Dokkumer Titus Vogt wil dementie bespreekbaar maken
In de Bonifatiuskapel in Dokkum wordt woensdag een symposium over dementie gehouden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Ik ben Wil, een stichting die meer aandacht voor alzheimer wil genereren. ,,We willen dat mensen zich verbonden voelen.”
INTERVIEW ALZHEIMER Ate Hoekstra
In de Bonifatiuskapel in Dokkum wordt woensdag een symposium over dementie gehouden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Ik ben Wil, een stichting die meer aandacht voor alzheimer wil genereren. ,,We willen dat mensen zich verbonden voelen.”
Titus Vogt twijfelt er niet aan. Zijn moeder zou ‘meer dan trots’ zijn als ze kon zien hoeveel zijn stichting teweeg brengt. ,,Ik denk dat ze het fantastisch zou vinden. Ze stond er zelf altijd voor open om iedereen te helpen en heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan”, zegt de inwoner van Dokkum.
Vogt is de de oprichter van Ik ben Wil, een stichting die aandacht vraagt voor alzheimer en die geld inzamelt om mensen die aan de ziekte lijden en hun naasten te ondersteunen.
Woensdagavond houdt de stichting in de Bonifatiuskapel te Dokkum een symposium voor mensen die in hun privé- of werksituatie te maken hebben met dementie. De belangstelling voor het evenement, waarbij verschillende sprekers hun ervaringen delen, is zo groot dat het maximum aantal aanmeldingen van zevenhonderd vorige week al werd bereikt.
,,En de aanmeldingen stromen nog steeds binnen. Je stelt natuurlijk als doel om een bepaald aantal bezoekers te halen, maar dat er dan zoveel belangstelling is vind ik wel uniek”, vertelt Vogt.
De grote interesse heeft er volgens hem alles mee te maken dat dementie wijdverspreid mensen raakt. Of het nou een ouder is, een vriend of een partner: vrijwel iedereen kent wel iemand die lijdt aan alzheimer of die eraan heeft geleden, aldus de oud-eigenaar van de lokale Jumbo supermarkt. ,,Vaak praten mensen er liever niet over, maar je merkt duidelijk dat er behoefte is om er aandacht aan te schenken. Zo hoorde ik gisteren van een vriend dat zijn vader, die in de tachtig is, alzheimer heeft.”
Vogts eigen familie kreeg in 2020 met alzheimer te maken toen de ziekte bij moeder Wil Vogt werd vastgesteld. De diagnose zette het leven van de familie volledig op de kop. ,,We zijn toen met een campagne begonnen om meer aandacht voor de ziekte te vragen. We hebben ons toen heel persoonlijk opgesteld om te laten zien wat het met je doet als je er als familie mee wordt geconfronteerd”, vertelt hij.
Wil Vogt overleed in november 2020 op 79-jarige leeftijd. In de periode daarna besloot haar zoon dat er meer moest gebeuren om de ziekte onder de aandacht te brengen en om zij die eraan lijden te helpen. Ik ben Wil werd opgericht, en er kwamen tal van acties om geld in te zamelen. Zo waren er fietstochten en wandeltochten, en beklom Titus Vogt samen met Jogchum van der Woude en Eelke Krol de Kilimanjaro, een bijna zesduizend meter hoge berg in Tanzania.
Het met de acties opgehaalde geld – het beklimmen van de Kilimanjaro alleen al leverde ruim 57.000 euro op – wordt onder meer gebruikt om de zorg voor dementerenden persoonlijker te maken en om activiteiten voor hen te organiseren. Zo was er vorig jaar een boottocht over het Lauwersmeer, kregen bewoners van verpleeghuis De Waadwente de kans om onder begeleiding te dansen en werd er een braintrainer aangeschaft, een digitaal hulpmiddel dat het denkvermogen van mensen met beginnende dementie moet stimuleren.
En er komt nog meer, laat de initiatiefnemer weten. Nadat hij begin dit jaar zijn supermarkt verkocht, heeft Vogt namelijk meer tijd om met zijn stichting zaken te organiseren. ,,We zijn bijvoorbeeld in gesprek met Museum Dokkum over een expositie over mensen met alzheimer. En in samenwerking met de gemeente komt er een ‘vergeet mij niet’ fietsroute. Zo verbind je mensen met elkaar.”
We willen echt dat mensen zich er niet voor schamen als hun partner alzheimer heeft
Die verbinding is dan ook precies waar het bij Ik ben Wil om draait; mensen laten weten dat ze niet alleen staan. Wie het symposium woensdag bezoekt krijgt dan ook niet alleen persoonlijke ervaringen te horen, maar komt ook te weten waar ze terecht kunnen om hulp te vragen, zegt Vogt. ,,We willen echt dat mensen zich er niet voor schamen als hun partner alzheimer heeft.”
Dat hij met de stichting zo’n grote groep mensen steun kan bieden, vervult de Dokkumer met trots. ,,Natuurlijk zit er een stuk verdriet in dit verhaal, maar ik krijg er zoveel energie van dat ik mensen op deze manier kan helpen. Wat doen we toch mooi werk, denk ik dan.”
Bij dit artikel is in de originele versie 1 foto gepubliceerd met het volgende bijschrift:
Titus Vogt, de oprichter van de stichting Ik ben Wil, die aandacht vraagt voor de ziekte van Alzheimer. Op de foto in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Foto: Marcel van Kammen