Wil Vogt geeft campagne over Alzheimer gezicht
“En nu ben ik leeg. Helemaal leeg.” Met die woorden loopt Wil Vogt de fotostudio uit, als de foto’s geschoten zijn voor de campagne waarvan ze zelf het gezicht is. Het is voor Wil de eerste keer dat ze weer buiten de deur komt, buiten het Talma Hûs in Feanwâlden waar ze sinds april dit jaar woont. Het heeft haar weer even ‘mens’ doen voelen.

Wil stond altijd volop in het leven. Ze was er altijd voor haar gezin, haar familie, het werk, het ondernemersleven van Dokkum. Ze had een groot sociaal leven en was een graag gezien gezicht in de stad. Tot ze Alzheimer kreeg, de meest voorkomende vorm van dementie. Een slopende ziekte waarvan de tekenen steeds duidelijker werden, ook bij Wil. Wonen bij haar man Titus in Damwoude ging niet meer. Alzheimer nam de overhand in een huwelijk waarin nooit iets was. Onbegrip en frustratie over en weer maakten dat ze niet langer thuis kon blijven wonen. Emotieloos nam ze afscheid op de oprit, een heftig moment voor haar man en zoon. Midden in de coronacrisis kwam ze op een noodopvanglocatie in Oosterwolde terecht, voor ze naar het Talma Hûs kon. Toen ze haar kamer zag die haar werd toegewezen zei ze “wat is het hier mooi rustig en stil.”

Krachten bundelen
In een gesprek met Wil over haar ziekte en de campagne is ze afwisselend scherp, dan weer dwalend in zinnen die niet samenhangen. In haar woorden vertelt ze wat de ziekte inhoudt: “Je weet niet wat Alzheimer is totdat je het zelf voelt. Ik kon het me ook niet voorstellen, maar het gebeurt je, het overkomt je. En het is overal, het lijkt de overhand te krijgen. We moeten wat doen om het een halt toe te roepen. En dat is het verschrikkelijke, want dat lukt niemand. Als je Alzheimer hebt wil je er bij blijven horen, maar je weet dat dat niet kan. Ik ondervind dat iedere dag aan den lijve.” Krachten bundelen, is wat we volgens Wil kunnen doen om meer aandacht voor de ziekte te krijgen. En dat is precies wat Wil doet door de campagne ‘Ik ben Wil’ een gezicht te geven met al haar kracht, haar positieve levensinstelling én haar ziekte.

De familie Vogt
Hoe is het om erachter te komen dat je moeder Alzheimer heeft? Om je oma langzaamaan te zien veranderen in wie ze niet was? Wat doet het met je, niet meer bij je vrouw te kunnen wonen omdat Alzheimer de overhand krijgt in de dagelijkse dingen die zo normaal leken? En wie zijn de gezichten achter de zorg voor mensen met Alzheimer? Hoe ga je om met een ziekte die alles laat verdwijnen, maar toch zo aanwezig is? De campagne brengt die verhalen en gezichten van de familie Vogt, waarin Alzheimer een hoofdrol speelt, in beeld.

Doneer
Alle verhalen worden verzameld op www.ikbenwil.nl. Op de website kan gedoneerd worden voor de campagne. Het ingezamelde geld is bedoeld voor drie lokale doelen. Het Talma Hûs in Feanwâlden zet de opbrengsten in voor meer persoonsgerichte zorg, met onder ander de investering in een belevingstuin en specifiek afgestemde activiteiten voor zowel groepen als individuen. De Waadwente in Dokkum wil met de opbrengsten uit de campagne ‘Ik ben Wil’ volgend jaar graag een boottocht maken met hun bewoners. Alzheimer Friesland gaat met de opbrengsten aandacht vragen voor trainingen om Alzheimer te signaleren en er mee om te gaan.  De campagne ‘Ik ben Wil’ is een initiatief van zoon van Wil en ondernemer Titus Vogt.